JOBBTESTER

Läkare
Hem > Läkare

Läkarjobb - Livsviktigt arbete

Ett läkarjobb lämpar sig för dig som har ett stort intresse för medicin och som vill hjälpa andra människor. För att få arbeta som läkare i Sverige behöver du ha legitimation. I Sverige gäller mycket strikta krav på vem som får arbeta som läkare och en mångårig utbildning måste ha genomförts. Samlingsnamnet används för att beskriva specialistläkare och underläkare.

Att jobba som läkare

Att jobba som läkare innebär ett stort ansvar. Oavsett om du vill arbeta som underläkare eller specialistläkare krävs det att du är både mycket noggrann och lyhörd. Som underläkare arbetar du som läkare, men utan att du har avslutat ST-tjänsten som ger dig specialistutbildning. Innan du kan kalla dig allmänspecialist eller allmänläkare måste du först ha gått en utbildning som löper under 5 år. Vid examen får du sedan läkarlegitimationen. Majoriteten av alla läkare arbetar på sjukhus, men även på vårdcentraler. På sjukhus kan du t.ex. specialisera dig på psykiatri eller kirurgi, men också ortopedi. En läkares arbetsuppgifter är att undersöka patienter, se till att rätt behandling och vård blir aktuell och ställer diagnoser. Du ger också råd och informerar om mediciner och olika behandlingar.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Intresserad av medicin
  • Noggrann
  • Lyhörd
  • Medmänsklig
  • Tålmodig
  • Patientmöten
  • Undersökningar
  • Behandling
  • Ställa diagnoser
  • Informerar inom medicin och biverkningar
  • Sjukhus
  • Kliniker 
  • Vårdcentraler
  • Universitet
  • Läkemedelsindustrin

Vanliga roller

Allmänläkare

En allmänläkare är en läkare som är specialist i allmänmedicin. Din främsta arbetsplats är vårdcentraler, där du tar hand om patienter med olika typer av besvär. Allmänläkare arbetar också på läkarmottagningar, hälsocentraler och på barnavårdscentraler, samt äldreboenden.

Specialistläkare

Som specialistläkare har du valt att fokusera på en viss inriktning. Det kan t.ex. vara narkosläkare, gynekolog, förlossningsläkare, smärtläkare, rättsläkare, psykiatriker, onkolog eller patolog. Det finns många olika inriktningar som ST-läkare att välja mellan och många olika arbetsplatser.

Barnläkare

Som barnläkare behöver du ha ett mycket stort tålamod och mycket empati. Här arbetar du med barn som lider av olika besvär eller sjukdomar, utreder, ställer diagnoser och behandlar. Arbetsuppgifterna innefattar även mycket administrativt arbete och journalföring.

Narkosläkare

Arbetar du som narkosläkare är det du som blir ansvarig för att utbilda och leda narkosteamet. Du ska även ha ansvar över de rutiner som används för smärtlindring och narkos, både innan, under och efter en operation eller ingrepp.

Rättsläkare

Som rättsläkare är arbetet mycket varierande. En rättsläkare kommer att genomföra olika obduktioner, men också skriva rättsintyg för t.ex. polisen och andra myndigheter (domare och åklagare). En rättsläkare kan även arbeta med fyndplatsundersökningar såväl som identifiering av avlidna.

Hitta lediga läkarjobb

Att jobba som läkare är ett livsviktigt arbete och en yrkeskategori som alltid kommer att behövas – därför är efterfrågan stor på personer med rätt kompetens för alla sorters läkarjobb. På Läkarjobb.nu finns läkarjobb i mängder för läkare där tjänster inom alla yrkeskategorier efterfrågas. När det kommer till olika AT-tjänster och yrket som läkare är utsikterna goda och det finns en tydlig och bra balans. Dock är konkurrensen stor för den som ännu inte är färdigutbildad specialistläkare. Som specialistläkare med en god yrkeserfarenhet kommer du att ha mycket liten konkurrens på marknaden och kan ta nästan vilket läkarjobb du vill. 

Vad tjänar en läkare?

Enligt SCB tjänar en AT-läkare en medellön på ca 36 000 kronor, medan en specialistläkare har en medellön som uppnår ca 70 200 kronor i månaden. Här är det nästan uteslutande din utbildning och erfarenhet som har betydelse. För att kunna arbeta som läkare behöver du ha en eftergymnasial utbildning på minst 3 år och det gäller för alla yrkesroller. Läkare tjänar olika beroende på en rad olika faktorer. Vilken typ av läkare du är kommer att ha den största betydelsen. 

Jobba med läkarbemanning

Som bemanningsläkare har du som läkare möjlighet att själv kunna styra över ditt arbete, att jobba med läkarbemanning kallas ibland också för stafettläkare eller hyrläkare. Att jobba som bemanningsläkare innebär kort och gott att du agerar som konsult och att du åtar dig uppdrag efter egna behov och önskemål. Du kan t.ex. arbeta som bemanningsläkare på heltid, men också på deltid eller jobba extra när du behöver.

Läkarjouren

Arbeta som hyrläkare hos Läkarjouren, etablerad 1989 av läkare för läkare, erbjuder flexibla och utvecklande möjligheter för dig som hyrläkare. De prioriterar din kompetens för att matcha dig med rätt uppdrag, vilket bidrar till högkvalitativ vård oavsett patientens geografiska placering. För att ansluta dig till deras team behöver du ha svensk läkarlegitimation, minst två års erfarenhet, och eventuellt specialistbevis beroende på uppdragets natur. Att jobba med Läkarjouren ger dig flexibilitet att välja arbetsställe och tider, möjlighet att utvecklas inom ditt område, och chansen att arbeta i hela Sverige och Norge. Vare sig du söker variation bredvid en fast tjänst eller önskar en heltidstjänst som hyrläkare, stödjer Läkarjouren din karriär och professionella utveckling.

Bonliva

Som hyrläkare / stafettläkare / bemanningsläkare hos Bonliva får du möjlighet att själv bestämma hur dina arbetsdagar ska se ut. Du anmäler dig enkelt för arbete med läkarbemanning på hemsidan och fyller i information om dig själv och din medicinska inriktning. Bonliva är idag ett ledande bemanningsföretag som fokuserar specifikt på specialister och läkare inom bemanning. Här har du möjlighet att välja mellan en rad olika uppdrag som passar dig. Bonliva erbjuder både heltidstjänster såväl som deltid och extra vid behov. Du kan även arbeta utanför Sveriges gränser om så önskas, t.ex. i Norge. Här ligger fokus på att skapa de bästa arbetsmöjligheterna för dig och samtidigt kunna erbjuda bra och marknadsmässiga löner. 

Dedicare

Oavsett om du är nyutexaminerad eller erfaren specialist kan du arbeta som hyrläkare hos Dedicare. De matchar dig med vårdgivare i behov av din kompetens och erbjuder flexibilitet att anpassa din arbetstid efter dina behov. Du kan utvecklas i din yrkesroll samtidigt som du får mer tid för annat. Dedicare erbjuder tjänstepension, kollektivavtal och möjligheten att jobba som hyrläkare i både Norden och Storbritannien.

Läs mer om att jobba i Storbritannien.

Så blir du läkare

I Sverige måste du gå läkarprogrammet på universitetet för att kunna bli läkare. Det finns helt enkelt inget annat sätt. Om du vill utbilda dig till läkare finns det flera högskolor och universitet som utbildar inom ämnet, som exempelvis Göteborgs Universitet och Karolinska Institutet. Efter att du har avslutat din utbildning behöver du också genomföra en AT-tjänstgöring som pågår ca 18–24 månader innan du kan ansöka om din läkarlegitimation. I Sverige är det mycket hård konkurrens på läkarprogrammet och därför är det inte helt ovanligt att vilja studera i andra länder.