Byggnadsingenjör är ett mycket brett område. På frågan, vad gör en byggnadsingenjör, är det svårt att ge ett klart svar som applicerar på alla roller. En bättre fråga hade antagligen varit: vad gör inte en byggnadsingenjör?
En byggnadsingenjör kan jobba med mer administrativa uppdrag, till exempel handläggning av bygglovsansökningar eller besiktningar. Hen kan också arbeta nära ihop med arkitekter för att konkretisera byggnadsidéer i ritningar. Allt som rör byggandet av hållbara och stabila konstruktioner involverar minst en byggnadsingenjör, på ett eller annat sätt.
Beroende på vilken inriktning du vill ha i ditt yrke finns det olika typer av utbildningar. Den vanligaste är byggnadsingenjör på högskola, eller mer specifikt yrkeshögskola. Det är den byggnadsingenjör-utbildning som krävs för att få använda titeln och är tre år lång. Ett annat alternativ är att studera till civilingenjör med inriktning på bygg, vilket är en femårig utbildning på universitet.
En alltmer populär byggnadsingenjör-utbildning är Newtons program med fokus på digitalt byggande – ett område som efterfrågas mer och mer. En byggnadsingenjör med digitalt byggande som inriktning arbetar mycket med matematiska beräkningar och mjukvaruprogram som CAD, Revit och VIM. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment där du får lära dig grunderna som byggnadsingenjör, de specifika kunskapsfälten inom digitalt bygge och vad en digital byggnadsingenjör faktiskt gör i praktiken.
Passar dig som är…
| Vanliga arbetsuppgifter
| Här kan du jobba
|
Byggnadsingenjörer är högt eftertraktade och möjligheterna till jobb är stora. Du kan kontakta företag direkt eller lediga jobb som byggnadsingenjör på exempelvis Ledigajobb.se. Här publiceras mängder med jobbannonser dagligen runt om i hela Sverige.
Du kan även hitta jobb som är mer tekniskt inriktade, administrativa roller och jobb som kombinerar byggnadsingenjör med olika säljfunktioner. Möjligheterna att skapa sin egen speciella nisch inom yrket är många, och att kolla upp lediga jobb kan ge en bra indikation för vad som efterfrågas just nu.
Lönen för en byggnadsingenjör är förhållandevis jämn, men arbetslivserfarenhet, specialkompetens och efterfrågan kan så klart påverka lika mycket som i alla andra branscher. I skrivande stund ligger medellönen på 44 000 kronor i månaden, enligt Yrkeskollen. Gå in på Yrkeskollen.se för att få den senaste statistiken.
Vill du maximera din lön är det få aspekter som spelar så stor roll som specialkompetens. Om du är i början av din utbildning så överväg att välja en inriktning som du tror kommer vara eftertraktad om 5–10 år.