JOBBTESTER

Ekonomi
Hem > Ekonomi

Ekonomi - Jobb med finans

Med ett jobb inom ekonomi finns det många olika branscher och inriktningar som du kan välja mellan. Du kan t.ex. arbeta med företagets redovisning och bokföring. Här är det viktigt att du har en förmåga att analysera ekonomiska sammanhang.

Ekonomirekrytering

Rekryteringsprocessen för ekonomiska yrken har utvecklats till en specialiserad nisch inom rekryteringsbranschen. Många organisationer, oavsett storlek, vänder sig till experter för att finna rätt talang inom ekonomiområdet. I Stockholm finns det företag, som Finance Recruitment, som har dedikerat sin verksamhet till just ekonomirekrytering. De erbjuder ett brett spektrum av tjänster, från att hitta lämpliga kandidater för roller som CFO och ekonomichefer till specialistroller som redovisningsekonomer och controllers. Detta omfattande nätverk, tillsammans med en djup förståelse för ekonomibranschen, gör dem till en värdefull resurs för företag som söker expertis inom ekonomi och redovisning.

Att jobba med ekonomi

Att jobba med ekonomi innebär att du har möjlighet att ta dig an många olika arbetsuppgifter. Det som är gemensamt för de allra flesta är dock att analysering och utvärdering av ekonomiska resultat är en stor del av vardagen. Som ekonom kan du jobba på industri- och handelsföretag, men du kan också arbeta på försäkringsbolag, banker, intresseorganisationer, redovisningsbyråer och på kommuner.

Några mycket vanliga arbetsområden är bland annat revision, redovisning, finansiering och ekonomisk styrning. Även marknadsföring är vanligt förekommande. Här har du möjlighet att arbeta inom den privata sektorn, men också inom den offentliga i kommuner, stat och landsting. Du kan också vara anställd såväl som att arbeta som konsult och åta dig uppdrag från klienter.

Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Intresserad av ekonomi
  • Analytisk
  • Organiserad
  • Noggrann 
  • Strukturerad
  • Budget och prognoser
  • Granska redovisningar
  • Strategisk planering
  • Ekonomiska strategier
  • Analysera och ta fram resultat
  • Redovisningsbyrå
  • Kommuner och landsting
  • Industriföretag
  • Försäkringsbolag
  • Banker

Vanliga roller

Affärsutvecklare

Som ekonom kan du arbeta som affärsutvecklare och ta hand om utvecklingen av verksamhetsprocesser. Det kan t.ex. handla om att du utvecklar nya tjänster och varor till ett företag, men du kan också testa och utvärdera olika säljkanaler.

Banktjänsteman

Som banktjänsteman får du ett mycket varierande arbete med många olika uppgifter. Är du ekonomisk rådgivare kan du ge råd till privatpersoner om placering av pengar, sparande och försäkringar. Arbetar du som företagsekonomisk rådgivare hjälper du istället företagskunderna som banken har.

Controller

Controllern har en mycket viktig uppgift och det är att fungera som en länk mellan ekonomiavdelningen och ledningsgruppen. En controller arbetar främst på större företag och analyserar ekonomiska resultat och information. Du får även göra prognoser och fungerar som rådgivare.

Ekonomichef

Som ekonomichef är det din uppgift att leda arbetet på ekonomiavdelningen. Du ser till att skapa ekonomiska planer och, tar hand om kontrollsystem och gör utredningar i ekonomin. Här sammanställer du även ekonomiska resultat för att se företagets lönsamhet.

Finansekonom

Finansekonomens arbetsuppgifter består vanligtvis av att låna upp, låna ut och placera pengar i värdepapper, t.ex. i fonder. Här krävs en god förmåga att bedöma risker och se till att företaget får så bra och fördelaktiga lånelöften som möjligt.

Hitta lediga jobb inom ekonomi

Det är enkelt att hitta lediga jobb inom ekonomi. Allaekonomijobb.se samlar ihop lediga ekonomijobb från hela marknaden på ett och samma ställe. Framtidsutsikterna för nyexaminerade ekonomer ser riktigt bra ut och det är främst för att det finns en mycket bra balans. Bedömningen har gjorts på 5 års sikt och konkurrensen på arbetsmarknaden är relativt liten. Detta gäller kanske främst för de ekonomer som vill fokusera på redovisning såväl som revision.

Även för erfarna ekonomer ser arbetsmarknaden mycket bra ut och efterfrågan av duktiga ekonomers sägs öka under de kommande åren. Däremot kommer också krav på erfarenhet såväl som specialistkompetens att öka och därför är det viktigt att du har en bra utbildning bakom dig.

Vad får en ekonom i lön?

För många ekonomjobb, såsom redovisningsekonomer, ligger medellönen på mellan 39 000 och 46 800 kr. Arbetar du som ekonomi- och finanschef ligger snittlönen på 79 300 kronor i månaden, medan ekonomiassistenten har en lägre medellön på ca 31 400 kronor.

Lönen för en ekonom kommer att påverkas av bland annat din ålder, antal år i branschen, utbildning och erfarenhet, men också av sektor och val av yrkesroll. Ju högre befattning och yrkesroll du har, desto högre kommer också medellönen att vara. På SCB:s hemsida kan du läsa mer om hur lönen för en ekonom ser ut.

Så blir du ekonom

Vill du jobba som ekonom är din utbildning mycket viktig. Väljer du att gå högskola kan du satsa på ekonomiprogrammet som pågår under 3 års tid. Programmet ger dig 180 hp och leder till kandidatexamen. Om så önskas kan du välja fristående kurser och sedan kombinera dessa efter behov. Du kan t.ex. välja nationalekonomi och andra ämnen för att skapa en kandidatexamen. Vill du läsa till civilekonom är programmet på 4 år och motsvarar 240 hp.

Du hittar universitetsutbildningar inom ekonomi på Studera.nu. På Yrkeshögskolan kan du hitta ett flertal olika utbildningar och kurser inom bland annat ekonomistyrning, redovisningsekonomi, affärsutveckling och mycket mer.