Hur din dag med ett försäkringsjobb kommer att se ut beror främst på var du arbetar och vilken yrkesroll du har. Idag kan du arbeta som försäkringsförmedlare och försäkringsrådgivare, men också som försäkringshandläggare eller utredare. Vanliga arbetsuppgifter är bland annat att hjälpa kunder att hitta de bästa försäkringarna till de bästa priserna.
Med ett försäkringsjobb kommer du bland annat att jämföra försäkringar för att se vilka som passar bäst, men även ge råd och vägleda kunden i sitt val. Du kan arbeta inom den privata såväl som offentliga sektorn och kan ha både anställningar och arbeta som konsult. Idag är det många försäkringsförmedlare och rådgivare som har eget företag.
Passar dig som är… | Vanliga arbetsuppgifter | Här kan du jobba |
|
|
|
På Försäkringsjobb.se finns försäkringsjobb i mängder. Som försäkringsförmedlare eller försäkringsrådgivare arbetar du nästan uteslutande i den privata sektorn. Det innebär att du inte kommer att arbeta på myndigheter eller offentliga organisationer. Istället är det den privata sektorn som du kommer att synas, t.ex. genom att arbeta på försäkringsbolag, försäkringsförmedlarbolag eller som egen anställd.
Huruvida framtidsutsikterna är ljusa eller inte är dock svårt att säga. Utbudet är i balans med efterfrågan för den som har yrkeserfarenhet och utbildning, något som gäller för både nyexaminerade och erfarna försäkringsförmedlare. Så spås det också se ut de kommande 5 åren, även om allt fler teknologiska lösningar tar över många yrkesroller. Botanisera bland lediga jobb inom försäkring och hitta något som passar dig.
För en försäkringssäljare och försäkringsrådgivare ligger medellönen på ca 46 100 kronor, enligt statistik från SCB, men det finns tydliga löneglapp mellan män och kvinnor, där kvinnors medellön är ca 9 000 kronor lägre.
Både lönerna för försäkringssäljare och försäkringshandläggare ligger i dagsläget väldigt bra till och det finns många möjligheter att påverka sin inkomst. Här kommer faktorer som utbildning och sektor att ha stor betydelse. Den privata sektorn är ledande såväl som en eftergymnasial utbildning på minst 3 år. Även för den utan utbildning kan arbetet som försäkringssäljare och försäkringsrådgivare ge mycket bra inkomst.
För att kunna jobba med försäkring eller för att bli försäkringsförmedlare finns det inga krav på specifika utbildningar. Däremot kan arbetsgivaren i fråga själv bestämma vilka kvalifikationer, utbildningar och egenskaper som är viktiga. Det är inte ovanligt att personer som anställs inom yrket har en gymnasieutbildning på minst tre år. Någon eftergymnasial utbildning är sällan regel, men helt klart meriterande.
Du kan hitta lämpliga utbildningar på Yrkeshögskola, men du kan också gå en internutbildning hos försäkringsbolaget i fråga eller hos försäkringsförmedlarbolaget – förutsatt att en sådan erbjuds. Ska du välja gymnasium kan du satsa på Ekonomiprogrammets olika inriktningar.