Att jobba med HR & personalfrågor är mycket omväxlande och din dag kan se ut på många olika sätt. Några mycket vanliga arbetsuppgifter som HR-specialist är att du sköter administrationen, utreder personalbehov, rekryterar, sköter planering och anställningsintervjuer, hanterar platsannonsering, introducerar nyanställda, tar fram underlag för löneförhandling och anställningsvillkor.
Arbetar du på ett mindre företag är det vanligt att du hanterar alla olika personalärenden som kan inkomma. Arbetar du på ett större företag är det vanligast att du är specialist inom ett specifikt område, t.ex. kompetens- och ledarutveckling. Du arbetar oftast heltid på ett fast företag, men kan också arbeta som HR-konsult.
Passar dig som är… | Vanliga arbetsuppgifter | Här kan du jobba |
|
|
|
Om du är intresserad av att arbeta som exempelvis organisationsutvecklare, eller HR-specialist kan du hitta passande, lediga HR-jobb på Hrjobb.nu. Att arbeta med personalfrågor har fått en allt viktigare betydelse för ett företag. Idag använder sig majoriteten av alla företag av HR-specialister eller personalutvecklare för att skapa en trivsammare miljö med fokus på medarbetare. För nyexaminerade finns det idag en mycket bra balans på marknaden, eftersom utbudet står jämnt med efterfrågan. Även för personer med utbildning och yrkeserfarenhet ser marknaden ljus ut – hitta lediga HR-jobb i dag!
Enligt SCB får en HR-specialist i genomsnitt 43 300 kronor i lön. Yrkesrollen är mycket populär och många vill idag fokusera på att utveckla arbetsplatser och skapa en bättre arbetsmiljö. Vill du se till att höja din lön så mycket som möjligt är det främst i den privata sektorn som du ska arbeta.
Vill du läsa mer om olika löneintervall som HR-specialist, samt få tips och råd kring du själv kan göra för att påverka din lön? Besök Unionen.se.
För att börja jobba med HR är vår rekommendation att först gå en utbildning som personalvetare. Det är en bred, spännande utbildning med fokus på beteende- och samhällsvetenskap. Du kan hitta personalvetarprogrammet på universitet som exempelvis Göteborgs Universitet eller Umeå Universitet. Men det finns även andra vägar att gå – Om du vill utbilda dig inom en specifik HR-inriktning kan du hitta kurser från privata utbildningsanordnare och yrkeshögskolor på Studentum.se. För att bygga vidare på dina kunskaper kan du även gå kurser inom exempelvis företagsekonomi, då detta brukar vara mycket värdefullt tillskott för ett företag.