Det finns mängder med olika jobb inom idrott. Det finns också ett flertal olika vägar som du kan ta för att få ditt drömjobb. Är du intresserad av att arbeta med barn och ungdomar kan arbetet som idrottspedagog vara något som passar dig riktigt bra. Är det istället så att du har idrott som ditt stora intresse här i livet vill du kanske utveckla dig ännu mer med ett jobb inom idrott. Här har du istället möjlighet att arbeta som idrottstränare och personlig tränare, men också idrottsdomare, idrotts-massör och mycket mer.
Det vanligaste är att du arbetar som anställd, men du kan även ta konsultuppdrag eller arbeta med projekt.
Passar dig som är… | Vanliga arbetsuppgifter | Här kan du jobba |
|
|
|
Funderar du över var du hitta lediga jobb inom idrott? Idrottsjobb.nu listar flera tillgängliga tjänster inom idrottsbranschen. Här har du möjlighet att hitta ditt drömjobb oavsett vilken yrkesgren du är intresserad av. Idag intresserar sig allt fler för idrott och hälsa och det läggs även ett mycket större fokus på ämnet i skolor och för ungdomar. Framtidsutsikterna ser således ljusa ut. Att arbeta med idrott kräver i många fall utbildning och kunskap, vilket innebär att du först behöver gå en utbildning inom den kategori som du är intresserad av.
Att se några exakta genomsnittslöner för idrottare och idrottslärare är mycket svårt. Som personlig tränare kan du t.ex. arbeta som konsult, men du kan också arbeta som anställd på ett gym eller rehabiliteringscenter. Lönerna kommer att påverkas beroende på din anställningsform och inom vilken kategori du är verksam. Enligt SCB ligger lönenivåerna inom idrott i dagsläget på ca 30 000 kronor. Är du utbildad inom idrott och har en lång erfarenhet och kunskap inom branschen kan lönerna vara högre. Det gäller även för dig som åtar dig uppdrag inom den privata sektorn.
Om du vill börja jobba med sport behöver du först se till att gå en utbildning inom den yrkeskategorin som du är intresserad av. Som personlig tränare och idrottsledare kommer du t.ex. att behöva ha en PT- och gruppinstruktörslicens som du kan visa upp. I Sverige finns det många olika sätt som du kan gå tillväga för att få arbeta med idrott i din vardag. Du kan t.ex. vända dig till Safe-education.se, GIH.se och Fogis.se. Hur lång utbildning du behöver gå beror bland annat på vilken inriktning som du har valt. Som idrottsdomare krävs sällan mer än kunskap inom sporten.