JOBBTESTER

Logistik
Hem > Logistik

Logistik - Jobb med materialflöden

Ett logistikjobb innebär att du bland annat arbetar med att styra, utforma och planera informationsflöden och material till ett företag. Som logistiker på ett transportföretag kommer du bland annat att arbeta med planering av lager och transport.

Att ha ett jobb inom logistik

Med ett jobb inom logistik kan du ha flera olika ansvarsområden. Vanliga arbetsuppgifter är att ta hand om material, betalningar och information mellan en organisation och ett företag. Som logistiker är det din uppgift att ta hand om själva flödet och du kan arbeta på inom flera branscher. Idag har logistiken på ett företag fått en mycket mer betydande roll och det beror främst på att effektivitetskraven har ökat. Några vanliga yrkesgrupper inom logistik är bland annat produktionsplanerare och transportplanerare, men också informationslogistiker och inköpare. Du kan arbeta inom IT-branschen och e-handel, men också transportföretag och tjänsteföretag.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Duktig på att analysera
  • Förändringsledare
  • Visionärt tänkande
  • Duktig på riskhantering
  • Kommunikativ
  • Optimering av verksamheten
  • Effektivisering
  • Planera och styra
  • Utforma informationsflöden
  • Inköp och upphandling
  • Tillverkningsföretag
  • Transportföretag
  • Tjänsteföretag
  • E-handelsföretag
  • IT-branschen

Vanliga roller

Transportplanerare

Som transportplanerare är det du som tar hand om materialflödet till ett företag. Du styr upp och planerar, men ansvarar även för alla de varor som sälj kommer att transporteras på ett effektivt och bra sätt. Det gäller för dig som arbetar på ett säljande eller tillverkande företag, men även för dig som arbetar på åkerier eller lastbilscentraler.

Lagerarbetare

Som lagerarbetare är det mycket viktigt att du är noggrann och att du arbetar bra tillsammans med andra. Jobbet som lagerarbetare är vanligtvis mycket fysiskt krävande, men även mentalt. Du har koll på pallar, lastning och varuleveranser, men sköter också inventering och beställningar.

Transportchef

Som transportchef är det din uppgift att samordna, leda och planera för inköp-, transport- och logistikverksamheten. Du kan arbeta på ett företag eller i en organisation och arbetar mycket nära cheferna, t.ex. högsta chefen men också underställda chefer.

Produktionsplanerare

Som produktionsplanerare kommer du att jobba med att planlägga hela produktionen på lång och kort sikt. Du arbetar med produktionen av tjänster och varor och är länken mellan produktion och marknadsavdelningen på ett företag.

Inköpare

Som inköpare jobbar du med att försäljningen av tjänster och varor går till på rätt sätt. Arbetar du inom den offentliga sektorn går du vanligtvis under titeln “upphandlare”. Du ansvarar för leverantörerna och ser till att ha kontakt med samarbetspartners.

Hitta lediga jobb inom logistik

Är du intresserad av att hitta lediga jobb inom logistik? På Logistikjobb.nu, Lagerjobb.nu och Speditörjobb.nu hittar du mängder av spännande tjänster och lediga jobb inom logistik för dig som är intresserad av att jobba med lager, inköp och transport. Som logistiker kommer du att komma in på en arbetsmarknad med mycket goda framtidsutsikter. Idag är logistiker ett mycket uppskattat yrke som behövs på många olika arbetsplatser såväl som i många olika branscher. Även prognosen för framtiden ser mycket bra ut och det finns en bra balans mellan utbud och efterfrågan.  

Vad har man i lön som speditör?

Medellönen för inköpare och upphandlare på 42 900 kronor, medan lönen för inköps- och orderassistenter ligger på 32 500 kronor. Vill du arbeta som speditör kommer snittlönen för båda könen att hamna på 35 100 kronor, enligt statistik från SCB. Hur mycket du kommer att tjäna beror bland annat på vad det är för yrkesroll och befattning som du har, samt om du har meriterande utbildning och tidigare erfarenhet.

Så börjar du jobba med logistik

Vill du utbilda dig till logistiker kan du börja redan i gymnasiet. Här hittar du flera program som lämpar sig för yrkesrollen, t.ex. Handels- och administrationsprogrammet såväl som Ekonomiprogrammet. Det finns även ett flertal eftergymnasiala utbildningar som du kan gå där du studerar på en högskolenivå eller inom Yrkeshögskolan. Du kan läsa mer om olika högskolor och yrkeshögskolor som erbjuder utbildning inom logistik på Studentum.se.