JOBBTESTER

Mäklare

Hem > Mäklare

Mäklarjobb - Förmedling av stora köp

Som mäklare har du i uppgift att förmedla fastigheter vid försäljning. Det kan t.ex. handla om tomträtter och kommersiella fastigheter, men också om villor, bostadsrätter och fritidshus. Med ett mäklarjobb fungerar du som länken mellan säljare och köpare och sköter alla förhandlingar.

Att jobba som mäklare

Mäklare har blivit ett mycket populärt yrke. Att jobba som mäklare innebär att du hjälper till i samband med försäljning av bland annat bostadsrätter och andra fastigheter. Din uppgift är att förmedla, sköter förhandlingar och se till att parterna skriver avtal.

Några andra vanliga arbetsuppgifter är att ge behövlig information och råd, så att köpet kan gå igenom. En mäklare ser till att ägarförhållandena stämmer och hjälper till med att ta fram beskrivningar av bostaden eller fastigheten. Mäklaren bistår även med hjälp i samband med annonsering och visning. Det är inte ovanligt att mäklare väljer att specialisera sig på ett visst område. Det kan t.ex. handla om att fokusera på svenska fritidshus till utländska köpare.

 Passar dig som är…
 Vanliga arbetsuppgifter
 Här kan du jobba
  • Duktig på att lyssna
  • Människokännare
  • Positiv utstrålning
  • Omtänksam
  • Förtroendeingivande
  • Värdera bostäder
  • Annonsera 
  • Förmedla bostäder
  • Hålla i visningar
  • Sköta eventuell budgivning
  • Upprätta dokument och hantera kontraktsskrivning
  • Fastighetsbyrå
  • Mäklarbyrå
  • Privat sektor
  • Offentlig sektor
  • Egen företagare

Vanliga roller

Fastighetsmäklare

Som fastighetsmäklare agerar du som spindeln i nätet och du förväntas ha full koll på bostadsmarknaden. En fastighetsmäklare arbetar med att förmedla bostäder mellan köpare och säljare och kan jobba med många olika typer av fastigheter. Här ingår uppgifter som visning, kontraktsskrivning, budgivning och mycket mer.

Försäkringsmäklare

Som försäkringsmäklare förmedlar du inte bostäder, utan hanterar istället en kunds försäkringsärenden. En försäkringsmäklare arbetar främst med företag och sköter bland annat dina ärenden och dina försäkringsrapporter. Syftet är att se till så att företag har de bästa och tryggaste försäkringspaketen.

Aktiemäklare

Som aktiemäklare är det mycket viktigt att du har full koll på börsen. Aktiemäklaren fungerar nämligen som en mellanhand när det är dags för försäljning eller köp på finansmarknaden. En aktiemäklare får betalt i vad som kallas för courtage och handlar med värdepapper för en annan kunds räkning.

Hitta lediga mäklarjobb

Är du på jakt efter ett bra mäklarjobb kan du med fördel besöka Mäklarjobb.se. Här annonseras mängder av tillgängliga jobb inom branschen. Allt fler börjar intressera sig för mäklaryrket och det gör att framtidsutsikterna har förändrats mycket de senaste åren. Som mäklare arbetar du provisionsbaserat. Du tjänar alltså pengar i takt med att du låser affärer och har ingen fast månadslön att luta dig mot. Enligt Arbetsförmedlingens prognos ser framtidsutsikterna ljusa ut, trots att konkurrensen anses bli mycket hård. Det skapar dock en balans på arbetsmarknaden som spås kvarstå under de kommande fem åren. 

Vad tjänar en mäklare i snittlön?

Som fastighetsmäklare ligger snittlönen på ca 40 100 kronor i månaden, vilket främst är baserat på provision. Tittar vi istället på mäklare inom finans är lönen betydligt högre. Som finansmäklare kan du få en medellön på 91 100 kronor i månaden. Som mäklare har du alltså stora möjligheter att tjäna mycket pengar.

För både finansmäklare och fastighetsmäklare är den eftergymnasiala utbildningen mycket viktig för att lyckas. Därför bör du se till att du får en grundlig och gedigen utbildning i den yrkesroll som intresserar dig. På SCB kan du läsa mer om vilka faktorer som är avgörande för lönen. 

Så blir du mäklare

Det krävs en hel del för att du ska kunna bli registrerad som en fastighetsmäklare i Sverige. Till att börja med behöver du ha en utbildning från t.ex. en högskola eller universitet, men du måste också ha en praktisk utbildning. Inom den teoretiska finns det några kunskapsämnen som måste inkluderas. Det är bland annat skatterätt, ekonomi och fastighetsrätt, men också civilrätt och fastighetsvärdering. På FMI kan du läsa mer om vad som krävs för att bli mäklare. Här finns även möjligheter till att plocka ihop dina egna kurser som motsvarar de olika kunskapsområdena.