JOBBTESTER

Montör
Hem > Montör

Montör - Jobb med flexibilitet

Drömmer du om ett jobb med variation? Som montör kan du se fram emot ett flexibelt arbete där ingen dag är den andra lik. Det finns även möjlighet till att arbeta i många olika branscher. Jobbet som montör passar dig som är tekniskt lagt och som gillar att arbeta med händerna och kroppen. Det är inte ovanligt med tyngre luft och fysiskt arbete.

Att ha ett jobb som montör

Med ett jobb som montör kan du förvänta dig mycket fysiskt arbete och rörelse. Som montör kommer du att arbeta med montering av utrustning (främst teknisk) och kan arbeta inom många olika branscher och arbetsområden. Det är t.ex. mycket vanligt att arbeta som fordonsmontör, takmontör eller VVS-montör för att nämna några yrkesroller. Beroende på vilken yrkesroll du väljer kommer också dina arbetsuppgifter att variera. För att klara av yrket som montör behöver du vara i god fysisk form och kunna hantera tunga lyft. Några vanliga arbetsplatser är privata bostäder, byggarbetsplatser och inom industrin.
Passar dig som är…
Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • I god fysisk form
  • Beredd på tunga lyft
  • Tekniskt lagd
  • Problemlösare
  • Serviceinriktad
  • Sätta ihop och montera
  • Hantera teknisk utrustning
  • Läsa schema och ritningar
  • Hantera tunga lyft
  • Hantera olika arbetsområden på en och samma dag
  • Verkstadsindustrin
  • Byggbranschen
  • Egen företagare
  • Privata bostäder
  • Företag

Vanliga roller

VVS-montör

Som VVS-montör kommer du att jobba med reparationer och installationer av olika VVS-anläggningar. Du kan arbeta i alla typer av fastigheter och hanterar vatten- och avlopp på en daglig basis. Som VVS-montör är det även vanligt att arbeta med elpannor, fläktar, värmeelement och värmepumpar.

Elmontör

Som elmontör gäller det att du är mycket noggrann som person. Vanliga arbetsuppgifter är bland annat att montera elektroniska komponenter, men också montering av kretskort, felsökning, lödning och testning. Du jobbar även med elektroniska produkter och kablar.

Takmontör

Som takmontör väntar ett mycket mångsidigt arbete. En takmontör arbetar bland annat med att täcka tak, men yrket är oftast mer invecklat än så. Här omfattas även monteringsarbeten av cellplast, mineralull och värmeisolering i samband med takläggning.

Resemontör

En resemontör jobbar med att installera och utföra service och reparationer på bland annat mekanisk utrustning såväl som industrimaskiner. Du underhåller och sköter reparationer av motorer på t.ex. fartyg, men kan också arbeta med rälsfordon såväl som flygmotorer och motorfordon.

Maskinmontör

En maskinmontör ser till att koppla samman och lyfta in olika maskindelar med bland annat kablar, fiberledningar och slangar. Som maskinmontör kommer du att få svetsa och skruva mycket i ditt arbete, men du utför också felsökningar såväl som montering, justering och sluttester.

Hitta lediga jobb som montör

Som montör har du mycket goda chanser att få ett arbete och samtidigt kunna utvecklas i din roll. Det finns flera lediga jobb som montör – på Montörjobb.se hittar du alla möjliga typer av jobb för montörer inom olika områden. Det finns en stor efterfrågan av montörer i Sverige, något som bäddar för att både erfarna och nyexaminerade montörer kan hitta jobb. Chanserna att du ska kunna få ett jobb som montör i Sverige är mycket goda, men allt fler arbetsgivare ställer höga krav på utbildning. Att studera en gymnasial utbildning som montör lägger en bra grund, men i de flesta fall krävs en högskoleutbildning.

Vad har man i lön som montör?

Enligt SCB har VVS-montörer en medellön på 35 600 kronor, medan en stålkonstruktionsmontör har en medellön på 31 100 kronor. Generellt för yrket ligger lönen på ca 30 500 kronor för båda könen, även om män i snitt tjänar mer. Din lön som montör kommer också att variera beroende på din spetskompetens. På Yrkeskollen.se kan du läsa mer om löneskillnaderna mellan de olika yrkesrollerna. 

Så blir du montör

Vilken utbildning du ska välja för att jobba som montör beror på ett flertal faktorer. Till att börja med kommer din nuvarande kompetens och utbildning ha betydelse, men vilken bransch du vill vara verksam inom kommer också att vara avgörande i frågan om utbildning. Några lämpliga gymnasieutbildningar är bland annat El- och energiprogrammet, men även Industritekniska programmet såväl som Fordon och transportprogrammet kan passa beroende på ditt intresse. Idag krävs oftast en vidareutbildning på det som kallas för eftergymnasial nivå. På Yrkeshögskolan kan du hitta många lämpliga och bra utbildningar för att bli montör.