JOBBTESTER

Snickare
Hem > Snickare

Snickare - Jobb med händerna

Som snickare har du möjlighet att jobba med både små och stora byggprojekt. Att arbeta som snickare innebär mycket jobb med händerna och yrket passar dig som har ett öga för detaljer, gillar fysiskt arbete och är kreativ. Här kan du nischa in dig på byggnadssnickeri, möbelsnickeri, finsnickeri och mycket mer.

Att ha ett jobb som snickare

Ett jobb som snickare är varierande och du kan arbeta med många olika typer av saker. Det är inte ovanligt att snickare behövs då stora byggprojekt ska starta igång, men snickare kan även arbeta i mindre sniderier eller med möbelsnickeri. Efter några år i branschen (eller efter utbildning) kan du gå vidare till specialsnickare. Som specialsnickare har du valt att fokusera på en inriktning extra mycket och fått spetskompetens. Det kan t.ex. vara möbelsnickeri, finsnickeri eller inredningssnickeri. Arbetsplatsen varierar, men är oftast ute hos kunden.
Passar dig som är…
 Vanliga arbetsuppgifter
Här kan du jobba
  • Händig
  • Kreativ
  • Flexibel
  • Lösningsorienterad
  • Aktiv och gillar fysiskt arbete

 

  • Byggprojekt
  • Renoveringar
  • Tillverkning av inredning och möbler
  • Bygga och riva
  • Planera
  • Byggbranschen
  • Fastighetsbranschen
  • Privata sektorn
  • Byggföretag/renoveringsföretag
  • Sniderier

Vanliga roller som hantverkare

Snickare

Som snickare kan du arbeta med både små och stora byggprojekt. Du kan bygga allt från större hus och kommersiella fastigheter till att hjälpa privatpersoner med köksrenoveringar. Arbetet är mycket varierande och ofta befinner du dig i kundens närmiljö.

Möbelsnickare

En möbelsnickare arbetar med att snickra ihop och snida ihop möbler. Oftast handlar det om möbler som är specialbeställda eller specialanpassade. Du kan även designa dina egna möbler och arbeta som egen företagare. Då designar, tillverkar och säljer du möblerna själv.

Finsnickare

Finsnickare är egentligen bara en annan term för möbelsnickare, men utöver större möblemang kan en finsnickare även ta sig an mindre inredningsdetaljer. Som finsnickare kan du skapa allt från trappräcken i en privat bostad till att renovera eller förnya fönsterkarmar.

Takläggare

En takläggare arbetar med att lägga tak, renovera tak eller reparera tak. Som takläggare arbetar du oftast på höga höjder och bör därför inte ha höjdskräck. Arbetet kräver precision och kunskap, samt utbildning inom säkerhet på höga höjder.

VVS-montör

En VVS-montör arbetar med rördragning och rörledningar. Som VVS-montör kan du få i uppgift att lägga nya rör till en fastighet eller villa som ska byggas, men du kan också vara med i samband med renovering där vatten- och avloppsledningar ska förflyttas.

Hitta lediga jobb som snickare

Är du ute efter att hitta lediga jobb som snickare kan du besöka Allahantverkarjobb.se. Här hittar du goda möjligheter att ta dig ut i branschen. Snickare och hantverkare är ett yrke som är mycket eftertraktat. Allt fler människor väljer idag att renovera, både privat, i BRF och på företaget och det är då en snickare kommer till stor användning.

Är du intresserad av att arbeta som exempelvis arbetsledare inom byggbranschen kan du även hitta flera spännande uppdrag via rekryteringsbolaget Prowork.se. Här finns flera lediga jobb inom kategorin snickare. Behovet av nya, kompetenta medarbetare är stort och nya tjänster annonseras ut kontinuerligt. 

Vad har en snickare i lön?

Idag ligger medellönen för en snickare på ca 34 300 kronor, medan en fin- och möbelsnickare tjänar ca 28 700 kronor. Som snickare kan din lön variera beroende på vilket arbetsområde du verkar inom. Som snickare kan du t.ex. välja att arbeta med finsnickerier och möbler, men du kan också arbeta med större renoveringar och byggen. Lönen kommer således att variera rätt kraftigt. Något som kommer att påverka din lön är vilken sektor som du arbetar inom. Snittlönen är vanligtvis högre inom den privata sektorn än inom den offentliga. Läs mer på SCB.

Så blir du snickare eller hantverkare

Som snickare behöver du ha en utbildning och i många fall behörighet och certifiering, beroende på vilken yrkesroll som intresserar dig mest. Redan i gymnasiet kan du utbilda dig till snickare, men du kan också börja som lärling på ett byggföretag. Att börja som lärling är idag standard i de allra flesta fall, för att därefter utföra ett yrkesteoretiskt prov. Om du vill utbilda dig till snickare eller hantverkare kan du även vända dig till exempelvis Byggnadsindustrins Yrkesnämnd eller till en Yrkeshögskola i din närhet. På många av utbildningarna har du dessutom möjlighet att utbilda dig på distans – vilket ger dig större valfrihet.