Att ha specialpedagog som jobb är mycket givande och betydelsefullt. Som specialpedagog hjälper du elever med intellektuella eller psykiska svårigheter att få en lättare och roligare skolgång. Det vanligaste är att specialpedagogen arbetar mycket nära eleven, men yrket innebär också att ge stöd och pedagogisk vägledning till lärare.
Många pedagoger väljer att nischa sig på specifika inriktningar. Det kan t.ex. handla om synskador, funktionsvarianter, hörselskadade eller personer med språk- och talsvårigheter. Som specialpedagog arbetar du främst med barn och unga på förskola, grundskola och gymnasieskola, men du kan även på habilitering i din kommun.
Passar dig som är… | Vanliga arbetsuppgifter | Här kan du jobba |
|
|
|
Är du intresserad av att arbeta som specialpedagog ser framtidsutsikterna ljusa ut. Är du nyexaminerad eller erfaren specialpedagog kan du hitta lediga jobb på Specialpedagog.se. Här listas en uppsjö av tillgängliga tjänster runt om i Sverige. För både erfarna såväl som nyexaminerade specialpedagoger kommer konkurrensen att vara relativt liten, även på fem års sikt. Det är en framtid som även Arbetsförmedlingen ser ljust på. För att utbilda dig till yrket behöver du ta hjälp av påbyggnadsutbildningar, något som gjort att det främst är äldre personer i branschen idag.
Enligt SCB får en specialpedagog i snitt 31 500 kronor i lön. Till skillnad från många andra yrken och yrkesroller är det här ingen större löneskillnad mellan män och kvinnor. Det finns heller inga större lönegap mellan unga och äldre och inte heller utbildningen kommer att vara speciellt avgörande för din inkomst. Naturligtvis kommer en bra och grundlig utbildning att vara mer eftertraktad och meriterande, vilket ger ett bra underlag för högre ingångslön. I dagsläget är det kvinnor i åldrarna 55–64 år och som arbetar inom den privata sektorn som har de bästa lönerna.
Om du vill utbilda dig till specialpedagog kan du hitta mer information om högskolor och yrkeshögskolor på Studentum.se. Till skillnad från många andra yrken är specialpedagog något som kräver påbyggnadsutbildningar för redan utbildade lärare. Det innebär att du först behöver ta din lärarexamen och arbeta som pedagog eller lärare under minst 3 år – innan du kan vidareutbilda dig som specialpedagog. Du får helt enkelt inte tillgång till det specialpedagogiska programmet innan dess. Är du ung och vill ha en bra grundnivå kan du välja Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, alternativt Samhällsvetenskapsprogrammet.